Az egészséges olaj is lehet káros, ha nem megfelelően használjuk. Az olajoknak van egy úgynevezett „füstölési hőmérséklete”, ahol az összetevőiben molekuláris változások következnek be. Ez akár a színén, illatán is érződhet. Ha túlhevítjük az olajat, vagyis füstölési hőmérséklete felett használjuk, akkor a tápanyagok bomlásának hatására káros anyagok is keletkezhetnek.
Figyeljünk oda arra, melyik olajjal lehet sütni-főzni és csak azokat használjuk erre a célra, a többit pedig hidegen alkalmazzuk!
Az alábbi táblázatban ehhez nyújtunk segítséget.
Olajok |
Csak hidegen |
Sütéshez, főzéshez is |
földimogyoró olaj |
|
x |
dióolaj |
x |
|
lenmag olaj |
x |
|
szőlőmagolaj |
|
x |
halolaj |
x |
|
repceolaj |
|
x |
szezámmagolaj |
|
x |
tökmagolaj |
x |
(enyhén melegíthető) |
kókuszzsír |
|
x |
szójaolaj |
|
x |
olíva olaj |
x |
(enyhén melegíthető) |